The news is by your side.

Pesë pika që duhet të dijë Kosova në marrëveshje

  1. Një marrëveshje përfundimtare nuk garanton anëtarësimin e Kosovës në OKB

Një marrëveshje përfundimtare me Serbinë do ta vendosë Kosovën në një pozitë më të mirë në nivelin ndërkombëtar dhe do të zvogëlojë pengesat për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Sidoqoftë, nuk garanton anëtarësimin e e Kosovës në OKB. Rusia dhe Kina janë të dyja anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB me fuqi vetoje. Këto vende nuk e njohin Kosovën, kështu që edhe nëse Kosova dhe Serbia arrijnë një marrëveshje, kjo nuk do të përkthehet automatikisht në anëtarësim në OKB. Si pasojë, delegacioni i Kosovës duhet të kërkojë hapa konkret se si të kapërcehen vetot e mundshme të Rusisë dhe Kinës.

2. Grenell nuk është një i dërguar neutral

Kosova është vendi më pro-amerikan në botë dhe ka mirëpritur angazhimin e SHBA në rajon. Sidoqoftë, ka prova të mjaftueshme se Grenell nuk është zgjidhja më e mirë për të trajtuar këto negociata. Një njeri polemikë, ai nuk ka përvojë pune në Ballkan. Grenell u ka shërbyer interesave të politikanëve autoritarë dhe të korruptuar si Viktor Orban në Hungari dhe Vladimir Plahotniuc në Moldavi, pa i raportuar këto aktivitete siç kërkohet në bazë të Ligjit të Regjistrimit të Agjentëve të Huaj në SHBA, FARA. Për më tepër, mandati i tij si ambasador amerikan në Gjermani ngjalli shumë kritika, në mes të akuzave, ai ishte i njëanshëm dhe jo diplomatik. Procesverbali i Grenell jep arsye të mira për të qenë skeptik në aftësinë e tij për të përmbushur rolin e tij si i Dërguari i SHBA për dialogun Kosovë-Serbi dhe gjithashtu shtron pyetjen nëse Grenell mund të veprojë si një ndërmjetës i paanshëm.

3. Kosova duhet të bëjë presion për një marrëveshje gjithëpërfshirëse, jo vetëm për marrëveshje selektive

Një marrëveshje e cila nuk zgjidh të gjitha çështjet e hapura me Serbinë është e destinuar të dështojë. Serbia nuk ka demonstruar se është e gatshme të merret me të kaluarën e saj. Në fakt, Presidenti Alexandar Vucic deklaroi se Serbia është e gatshme të heqë dorë nga integrimi i mundshëm në BE nëse duhet të heqë dorë nga Kosova. Serbia dëshiron të përfitojë më shumë nga këto negociata, potencialisht nëpërmjet  shkëmbimit të tokave. Serbia pret që Kosova të bëjë lëshime të mëdha ndërsa vetë Beogradi ende nuk ka pranuar, e lëre më të kërkojë ndjesë për efektet shkatërruese të luftës në Kosovë, përfshirë masakrën dhe përdhunimin e civilëve dhe dëmtimin e gjerë të pronave. Një letër zyrtare e ndjesës do të ishte një pikë fillestare për të zgjidhur çështje me rrënjë të thella. Marrëveshja duhet të përfshijë gjithashtu garanci se Serbia do të heqë referencën ndaj Kosovës nga kushtetuta e saj, një letër zyrtare e njohjes dhe një shprehje e gatishmërisë për të hapur një ambasadë në Kosovë.

4. Marrëveshja duhet të jetë në përputhje të plotë me vlerat liberale perëndimore

Kosova nuk ka pse të bëjë kompromise me kufijtë e saj, të sigurojë territor për Kishën Ortodokse Serbe, ose të krijojë një Asociim të Komunave me shumicë serbe me fuqi ekzekutive. Kosova është një shtet shumëtnik me një kushtetutë progresive që mbron dhe promovon të drejtat e pakicave etnike. Dhënia e kompetencave ekzekutive komunave bazuar në përkatësinë etnike shkel natyrën e shumë etnive të vendit. Për më tepër, transferimi i fuqisë autonome ndaj një kishë është në kundërshtim me natyrën laike të republikës. Për më tepër një marrëveshje e qëndrueshme përfundimtare me Serbinë duhet të bazohet në solidaritet dhe të drejta të njeriut në përputhje me vlerat perëndimore, dhe jo të bazohet në linja etnike dhe ndryshime në kufijtë aktualë.

5. Refuzimi për të nënshkruar një marrëveshje nuk është fundi i botës

Zemërimi i administratës Trump për të mbyllur marrëveshjen ose frika e “momentit të humbur” nuk janë arsye e mjaftueshme që Kosova të nënshkruajë një marrëveshje. Në një kohë kur politika e jashtme e Trump motivohet nga perspektiva e tij për rizgjedhje, Kosova duhet të jetë veçanërisht e kujdesshme për një marrëveshje të propozuar nga SH.B.A. Nëse delegacioni i Kosovës është i detyruar të nënshkruajë një marrëveshje për të cilën ata e konsiderojnë të njëanshme ose të padrejtë ndaj Kosovës, ata duhet të refuzojnë ta bëjnë këtë.

Refuzimi për të nënshkruar një marrëveshje nuk do të thotë domosdoshmërisht përkeqësim në marrëdhëniet midis Kosovës dhe Perëndimit. Kosova duhet të jetë këmbëngulëse në kërkesat e saj dhe të mbrojë atë që është më e mira për sigurinë kombëtare dhe mirëqenien e vendit. Pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme, por funksionaliteti i saj është në diskutim. Asnjë marrëveshje nuk mund të jetë më e mirë sesa një marrëveshje e keqe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.