The news is by your side.

Paketa e ndihmës qetëson tregjet: Ky është momenti i Europës!

Bashkimi Europian është larguar përsëri nga pragu i falimentit. Në natyrë të pashembullt dhe ambicioze në përmasë, 2.4 trilionë euro (2.6 trilionë dollarë) si shpenzime totale të rimëkëmbjes të zbuluara nga BE dhe 750 miliardë euro emetim të borxhit të përbashkët tashmë kanë filluar të qetësojnë tregjet e trazuara dhe të rivendosin ndjenjën e unitetit nën një tendosje të rëndë.

Me dhimbjen ekonomike të përhapur në mënyrë të pabarabartë në të gjithë kontinentin, iniciativa do të thotë një hap i madh drejt bashkimit të vërtetë fiskal për 27 vendet anëtare dhe synon të ringrejë BE-në si një forcë të vetme për të mirën e përbashkët.

Duke u përballur me recesionin e saj më të keq në kujtesën e gjallë, BE ka kaluar një urë të re dhe tashmë do të shfrytëzojë forcën e saj kolektive për të mbledhur shuma masive parash që nuk do të duhet të paguhen nga vendet marrëse. Vendet në BE ende vlerësojnë sovranitetin e tyre dhe kështu blloku ka evoluar gjithmonë, por me krijimin e euros dhe dorëzimin e kontrollit të fushave të politikës si konkurrenca dhe tregtia, pak nga pak, dekada për dekada, qeveritë kanë shkëmbyer fuqitë e tyre për hir të pushtetit të përbashkët.

Drejtuesit do të fillojnë të merren me detajet kur të mblidhen më 19 qershor mbase edhe personalisht për herë të parë në disa muaj pandemie dhe procesi ka të ngjarë të përfshijë edhe pjesën e tij të mos-dakordësive siç ndodh gjithmonë në projektet europiane. Por kjo nuk do të dëmtojë natyrën radikale të asaj që është tani në tryezë.

“Ky është momenti i Europës!” tha Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen para Parlamentit Europian në Bruksel të mërkurën. “Ne ose do të ndahemi e do të fillojmë të ecim vetë, duke lënë pas vende, rajone dhe njerëz, ose duke pranuar me një bashkim të pasurive do të ecim në atë rrugë së bashku.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.