The news is by your side.

Nju Jork Times/ tre mësime fetare, ekonomike e shëndetësore për botën globale

Thomas L. Friedman

Nëse javët e fundit na kanë treguar ndonjë gjë, është se bota nuk është thjesht e sheshtë. Është e brishtë. Dhe ne jemi ata që e bëmë atë me duart tona. Vetëm shikoni përreth. Gjatë 20 viteve të fundit, ne kemi hequr në mënyrë të qëndrueshme mbrojtjet e bëra nga njeriu apo natyrore, rregullatt dhe normat që sigurojnë qëndrueshmëri dhe mbrojtje kur sistemet e mëdha dështojnë- qofshin ato ekologjike, gjeopolitike ose financiare. Ne i kemi hequr në mënyrë të pamatur këto mbrojtje nga një obsesion për efikasitet dhe rritje afatshkurtër pa menduar fare.

Në të njëjtën kohë, ne po sillemi në mënyra ekstreme – duke nxitur dhe shkelur kufijtë politikë, financiarë dhe planetarë të planetit të përbashkët. Dhe, gjatë gjithë kësaj kohe, ne kemi bërë  botën teknologjikisht të ndërlidhur dhe të ndërvarur – duke hequr pengesat e duke instaluar më shumë graso në tregjet globale, sistemet e telekomunikacionit, internetin dhe udhëtimet. Duke vepruar kështu, ne kemi bërë globalizimin më të shpejtë, më të thellë, më të lirë dhe më të shtrënguar se kurrë më parë. Kush e dinte që kishte fluturime të rregullta të drejtpërdrejta nga Ëuhan, Kinë, në Amerikë?

Vendosni të treja këto trende së bashku dhe ajo që keni është një botë më e brishtë e prirur ndaj tronditjeve dhe sjelljeve ekstreme – por me më pak mbrojtje për të qetësuar ato goditje – dhe shumë kompani dhe rrjete më shumë për t’i përcjellë ato globalisht.

Kjo, natyrisht, u zbulua qartë në krizën më të fundit botërore – pandemia e koronavirusit. Por ky trend i krizave më të shpeshta destabilizuese është duke u ndërtuar gjatë 20 viteve të fundit: 11 shtatori 2001, Recensioni i Madh i vitit 2008, Covid-19 dhe ndryshimi i klimës. Pandemitë nuk janë më thjesht biologjike – ato tani janë gjithashtu gjeopolitike, financiare dhe atmosferike. Dhe ne do të vuajmë pasoja në rritje nëse nuk fillojmë të sillemi ndryshe dhe ta trajtojmë Nënën Tokë ndryshe.

Shihni modelin e përsëritur: Para çdo krize që përmenda, ne së pari kemi provuar atë që mund të quhet një sulm “të butë” në zemër, duke na paralajmëruar se kishim shkuar në ekstreme dhe i hoqëm mrojtjet që na kishin mbrojtur nga dështimi katastrofik. Në secilin rast, megjithatë, ne nuk e morëm atë paralajmërim aq seriozisht – dhe në secilin rast rezultati ishte një koronar i plotë global.

Le të fillojmë me 11shtatorin.

Ju mund ta shikoni Al Kaedën dhe udhëheqësin e saj, Osama bin Laden, si të sëmurë politikë që dolën nga Lindja e Mesme pas 1979. “Islami humbi frenat e tij në 1979” – rezistenca e tij ndaj ekstremizmit u komprometua keq – tha Mamoun Fandy, një ekspert në Politikat arabe.

Ky ishte viti kur Arabia Saudite u tërhoq, pasi ekstremistët islamikë morën në dorë Xhaminë e Madhe në Mekë dhe një revolucion islamik në Iran e solli në pushtet Ayatollah Ruhollah Khomeini. Këto ngjarje vendosën një konkurrencë midis Iranit Shiit dhe Arabisë Saudite Sunite mbi atë se kush ishte udhëheqësi i vërtetë i botës muslimane. Kjo betejë përkoi me një rritje të çmimeve të naftës që i dhanë të dyja regjimeve fundamentale burimet për të përhapur markat e tyre të Islamit purinat, përmes xhamive dhe shkollave, në të gjithë globin. Duke vepruar kështu, ata së bashku dobësuan çdo prirje që shfaqej drejt pluralizmit fetar dhe politik – dhe forcuan fondamentalizmin e rreptë dhe skajet e tij të dhunshme.

Mos harroni: Bota myslimane ishte ndoshta në ndikimin e saj më me ndikim, kulturalisht, shkencërisht dhe ekonomikisht, në Mesjetë, kur ishte një polikulturë e pasur dhe e larmishme në Spanjën Moore. Ekosistemet e ndryshme, në natyrë dhe në politikë, janë gjithmonë më elastike sesa monokulturat. Monokulturat në bujqësi janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj sëmundjeve – një virus ose mikrob mund të fshijë një të mbjellë të tërë. Monokulturat në politikë janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj ideve të sëmura. Falë Iranit dhe Arabisë Saudite, bota arabe-myslimane u bë shumë më tepër një monokulturë pas vitit 1979. Dhe ideja se xhihadizmi i dhunshëm islamik do të ishte motori i ringjalljes së Islamit – dhe se pastrimi i rajonit me ndikime të huaja, veçanërisht amerikane, ishte i hapi i saj i parë i nevojshëm.

Kjo sëmnundje ideologjike u përhap – nëpër xhami, kaseta dhe më pas në internet – në Pakistan, Afrikën e Veriut, Evropë, Indi dhe Indonezi.

Këmbanat paralajmëruese se kjo ide mund të destabilizonte edhe Amerikën ra në 26 Shkurt 1993, në orën 12:18, kur një furgon me qira i mbushur me eksploziv shpërtheu në garazhin e parkimit nën ndërtesën e 1 Qendrës Botërore të Tregtisë në Manhattan. Bomba nuk arriti të rrëzojë ndërtesën siç ishte menduar, por dëmtoi keq strukturën kryesore, duke vrarë gjashtë vetë dhe duke plagosur më shumë se 1.000.

Drejtuesi i sulmit, Ramzi Ahmed Yousef, një pakistanez, i tha më vonë F.B.I se pendimi i tij i vetëm ishte që kulla 110-katëshe nuk u rrëzua në binjakun e saj dhe të vriste mijëra njerëz.

Cfarë ndodhi më tej ne të gjithë e dimë: Goditjet e drejtpërdrejta në të dy kullat binjake në 11 shtator 2001, e cila nisi një krizë globale ekonomike dhe gjeopolitike që përfundoi kur Shtetet e Bashkuara shpenzuan disa trilion dollarë duke u përpjekur të imunizonin Amerikën kundër ekstremizmit të dhunshëm islamik – përmes një sistemi masiv mbikëqyrjehe e drejtuar nga qeveria, rendimente dhe detektorë metali në aeroport – dhe duke pushtuar Lindjen e Mesme.

Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj rrëzuan diktatorët në Irak dhe Afganistan, duke shpresuar të stimulojnë më shumë pluralizëm politik, pluralizëm gjinor dhe pluralizëm fetar dhe arsimor – antitrupa ndaj fanatizmit dhe autoritarizmit. Për fat të keq, ne nuk dinim me të vërtetë se si ta bënim këtë në vende të tilla të largëta dhe e bëmë atë; antitrupat natyror pluralist në rajon gjithashtu dëshmuan të jenë të dobëta.

Sido që të jetë – si në biologji, ashtu edhe në gjeopolitikë – virusi i Al Kaedës u mutua, duke zgjedhur elementë të rinj nga ushtarët e tij në Irak dhe Afganistan. Si rezultat, ekstremizmi i dhunshëm islam u bë edhe më virulent, falë ndryshimeve delikate në gjenomin e tij që e shndërroi atë në ISIS, ose Shteti Islamik. Kjo shfaqje e ISIS-it, dhe mutacione paralele në Taliban, i detyruan Shtetet e Bashkuara të mbeten në zonë për të menaxhuar vetëm shpërthimet, por asgjë më shumë.

Kriza globale bankare e vitit 2008 u zhvillua në mënyra të ngjashme. Paralajmërimi u dha nga një virus i njohur nga inicialet LTCM – Long-Term Management Management.

LTCM ishte një fond mbrojtës i krijuar në 1994 nga bankieri i investimeve John Meriëeather, i cili mblodhi një ekip matematikanësh, veteranë të industrisë dhe dy fitues të çmimit Nobel. Fondi përdori modele matematikore për të parashikuar çmimet dhe tonin e levave për të forcuar kapitalin themeltar të saj prej 1.25 miliardë dollarë për të bërë baste masive, dhe masivisht fitimprurëse, të arbitrazhit.

E gjitha funksionoi – derisa u prish.

“Në gusht 1998,” kujton Business Insider, “Rusia dështoi për borxhin e saj. Tre ditë më vonë, tregjet në të gjithë botën filluan të fundoseshin. Investitorët filluan të tërhiqnin majtas dhe djathtas. Përhapjet e shkëmbimit ishin në nivele të pabesueshme. Gjithçka ishte duke rënë. Në një ditë, Long-Term humbi 553 milion dollarë, 15 përqind të kapitalit të saj. Në një muaj ajo humbi gati 2 miliardë dollarë. “Fondet mbrojtëse humbasin para gjatë gjithë kohës dhe zhduken. Por LTCM ishte ndryshe. Firma i kishte dhënë bastet e saj me aq shumë kapital nga kaq shumë banka të ndryshme të mëdha globale – pa transparencë tregtie, kështu që asnjë nga palët e saj nuk kishte një pamje të ekspozimit total të LTCM – që nëse lejohej të falimentonte do të vërtetonte humbje të mëdha në dhjetëra shtëpi investimesh dhe bankash në Ëall Street dhe jashtë saj.

Më shumë se 1 trilion dollarë ishin në rrezik. U desh një paketë shpëtimi prej 3.65 miliardë dollarë nga Rezerva Federale për të krijuar imunitet tufe nga LTCM për demat e Ëall Street.Kriza ishte e përmbajtur dhe mësimi ishte i qartë: Mos lejoni askënd të bëjë baste aq të mëdha, dhe në një farë mënyre ekstreme, me një levë kaq të jashtëzakonshme në një sistem bankar global ku nuk ka transparencë se sa ka marrë hua një lojtar i vetëm nga shumë burime të ndryshme.Një dekadë më vonë, mësimi u harrua dhe ne morëm fatkeqësinë e plotë financiare të vitit 2008.Këtë herë ne ishim të gjithë në kazino. Kishte katër automjete kryesore financiare (që u bënë sëmundje financiare) që ndërvepruan për të krijuar krizën globale të vitit 2008. Ata u quajtën hipoteka nënstandart, hipoteka me normë të rregullueshme (ARM), letra me vlerë të mbështetura nga hipotekat tregtare (CMBS) dhe detyrime të kolateralizuara të borxhit (CDO) .

Bankat dhe institucionet financiare më pak të rregulluara të angazhuara në kredi hipotekare jashtëzakonisht të pamatshme dhe më pas ata dhe të tjerët i bashkuan këto hipoteka në letra me vlerë të mbështetur në hipotekë. Ndërkohë, agjensitë e vlerësimit i klasifikuan këto bono si shumë më pak të rrezikshme se sa ishin në të vërtetë.I gjithë sistemi varej nga rritja e pafundme e çmimeve të banesave. Kur plasi flluska e banesave – dhe shumë pronarë të shtëpive nuk mund të paguanin hipotekat e tyre – infeksioni financiar infektoi një numër të madh të bankave globale dhe kompanive të sigurimeve, për të mos përmendur miliona nëna.

Ne kishim shkelur kufijtë e sensit të përbashkët financiar. Me sistemin financiar në botë më të lidhur me hiper-lidhjet dhe më shumë përdorim se kurrë, vetëm ndihma të mëdha nga bankat qendrore parandaluan një pandemi të plotë ekonomike dhe depresion të shkaktuar nga dështimi i bankave tregtare dhe aksioneve.Në vitin 2010, ne u përpoqëm të imunizon sistemin bankar kundër një përsëritjeje me Aktin e Reformës dhe Mbrojtjes së Konsumatorit të Dodd-Frank Ëall Street në Amerikë dhe me Kapitalin dhe standardet e reja të Bazelit III, të miratuara nga sistemet bankare në të gjithë botën. Por që nga ajo kohë, dhe veçanërisht nën administrimin e Trump, kompanitë e shërbimeve financiare kanë lobuar, shpesh me sukses, për të dobësuar këto mbrojtje, duke kërcënuar një ngritje të re financiare.

Kjo mund të jetë edhe më e rrezikshme sepse tregtimi i kompjuterizuar tani përbën më shumë se gjysmën e vëllimit të tregtimit të aksioneve në nivel global. Këta tregtarë përdorin algoritme dhe rrjete kompjuterike që përpunojnë të dhëna në një të mijën ose miliontë e sekondës për të blerë dhe shitur aksione, obligacione ose mallra.

Mjerisht, nuk ka imunitet të tufës ndaj lakmisë.

COVID-19

Unë nuk mendoj se duhet të shpenzoj shumë kohë në pandeminë Covid-19, përveç të them se shenja paralajmëruese ishte gjithashtu atje. Ajo u shfaq në fund të 2002 në provincën Guangdong të Kinës jugore. Ishte një sëmundje virale e frymëmarrjes e shkaktuar nga një koronavirus – SARS-CoV – i njohur për shkurt si SARS. Siç vëren në faqen e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, “Gjatë disa muajve, sëmundja u përhap në më shumë se dy duzina vende në Amerikën e Veriut, Amerikën e Jugut, Evropë dhe Azi” para se të përmbahej. Më shumë se 8,000 njerëz në mbarë botën u sëmurën, ku afro 800 vdiqën. Shtetet e Bashkuara kishin tetë raste të konfirmuara të infeksionit dhe asnjë vdekje.

Koronavirusi që shkaktoi SARS u nxit nga lakuriqë nate. U hodh te njerëzit sepse ne kishim shtrënguar dhe shtyrë qendrat e popullsisë urbane me densitet të lartë më thellë në zonat e shkretëtirës, ​​duke shkatërruar atë mbrojtje natyrore dhe duke e zëvendësuar atë me të lashtat monokulturë dhe beton. Dhe kur këto kafshë pastaj gjuhen, bllokohen dhe çohen në tregje – veçanërisht në Kinë, Afrikën Qendrore dhe Vietnam, ku shiten për ushqim, ilaç tradicional, ilaçe dhe kafshë shtëpiake – ata rrezikojnë njerëzit, të cilët nuk evoluojnë me këto viruse.

SARS u hodh nga Kina kontinentale në Hong Kong në shkurt 2003, kur një profesor vizitues, Dr. Liu Jianlun, i cili pa njohuri kishte SARS, hyri në dhomën 911 në Metropole Hotel të Hong Kong-ut.

Yup, Dhoma 9-1-1. Unë nuk jam duke e bërë atë lart. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se SARS u përmbajt në korrik 2003 para se të bëhej një pandemi e plotë – prej masave të madha për karantinim të shpejtë dhe bashkëpunimin e ngushtë global midis autoriteteve të shëndetit publik në shumë vende. Qeverisja bashkëpunuese shumëkombëshe provoi të ishte një mbrojtës i mirë.

Mjerisht, ishte atëherë. Koronavirusi i fundit është quajtur me emrin SARS-CoV-2 – me theks në numrin 2. Ne ende nuk dimë me siguri se nga erdhi ky koronavirus që shkakton sëmundjen Covid-19, por dyshohet gjerësisht se është hedhur në një njeri nga një kafshë e egër, mbase një shkop, në Ëuhan, Kinë. Hedhje të ngjashme do të ndodhin gjithnjë e më shumë ndërsa vazhdojmë të heqim biodiversitetin natyror të natyrës dhe mbrojtësit.

Ne vendosëm të heqim mbrojtësit në emër të efikasitetit; vendosëm ta lëmë kapitalizmin të egër dhe të pakësojë kapacitetet e qeverisë sonë kur na duheshin më së shumti; vendosëm të mos bashkëpunojmë me njëri-tjetrin në një pandemi; vendosëm të shpyllëzojmë Amazonën; vendosëm të pushtonim ekosistemet e pacenuar dhe të gjuanim jetën e tyre të egër. Facebook vendosi të mos kufizojë asnjë prej posteve të Presidentit Trump; sic Tëitter bëri. Dhe shumë klerikë muslimanë vendosën ta lejojnë të kaluarën të varrosë të ardhmen, jo të ardhmen të varrosë të kaluarën.

Ky është mësimi i kudondodhur këtu: Ndërsa bota ndërthuret më thellë, sjellja e secilit – vlerat që secili prej nesh sjell në këtë botë të ndërvarur – ka më shumë rëndësi se kurrë. Dhe, kështu vepron edhe “Rregulli i Artë”.Bëni të tjerëve ashtu siç dëshironi që ata t’ju bëjnë, sepse më shumë njerëz në më shumë vende në më shumë mënyra në më shumë ditë tani mund t’ju dëmtojnë juve si kurrë më parë.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.