The news is by your side.

Në Suedi mikroçipi në trup zëvendëson kartat e identitetit

Mijëra suedezë kanë futur microçipe në trupin e tyre. Kështu, ata nuk kanë nevojë për të nxjerrë kartat e ID, madje edhe për të blerë bileta treni.

Rreth 3,000 njerëz në Suedi kanë futur një mikroçip – i cili është po aq i vogël sa një kokërr orizi – nën lëkurën e tyre gjatë tre viteve të fundit, raportoi Agence France-Presse. Teknologjia u përdor për herë të parë në vend në vitin 2015.

Impiantet tashmë kanë ndihmuar në zëvendësimin e nevojës për një mori nevojash të përditshme. Mikroçipi i Ulrika Celsing, i cili është në dorën e saj, ka zëvendësuar kartën e saj të gjimnastikës dhe kartën e  zyrës. Kur ajo hyn në vendin e saj të punës, 28-vjeçarja thjesht valvit dorën pranë një kutie të vogël dhe skanohet kodi përpara se të hapen dyert, tha AFP.

Vitin e kaluar, linja hekurudhore shtetërore SJ filloi të skanonte duart e pasagjerëve  biometrike, në vend të prerjes së  biletave elektronike.

Nuk ka asnjë arsye teknologjike pse këto aparatura nuk mund të përdoren gjithashtu për të blerë gjëra ashtu si me një kartë krediti, por askush nuk ka filluar testimin për këtë gjë.

Procedura është e ngjashme me atë të një piercing dhe përfshin një shiringë që injekton çipin në dorën e personit. Celsing, i cili mori injektimin e saj në një aktivitet pune, i tha AFP se ajo ndjeu vetëm një goditje të lehtë.

Por, impiantet e çipeve mund të shkaktojnë infeksione ose reaksione në sistemin imunitar të trupit, tha për AFP Ben Libberton, një mikrobiolog në Laboratorin MAX IV në Suedinë jugor.

Biohacking – modifikimi i trupave me teknologji – është në rritje, ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz fillojnë të përdorin veshjet e teknologjisë, si Watches and Fitits.

Rreth 50 punonjës në kompaninë Wisconsin të shitjes me makina, ranë dakord të futnin mikroçipat në duart e tyre, të cilat pastaj mund t’i përdornin për të blerë ushqime, të futeshin në kompjuterë ose të përdorin fotokopjuesin.

Suedezët duken më shumë të gatshëm të provojnë teknologjinë sesa shumica e kombeve të tjera.

Popullsia prej 10 milionë banorësh është përgjithësisht më e gatshme të ndajë detajet personale, të cilat tashmë janë të regjistruara nga sistemi social i sigurimit të vendit dhe janë në dispozicion të të gjithëve. Sipas AFP, njerëzit mund të gjejnë pagat e njëri-tjetrit duke telefonuar autoritetet tatimore.

Shumë prej tyre gjithashtu nuk besojnë se teknologjia e mikroçipit është mjaft e avancuar për t’u hackuar. Libberton, mikrobiologu, gjithashtu tha se të dhënat e mbledhura dhe të përbashkëta nga impiantet janë tepër të kufizuara për përdoruesit, që të kenë frikë nga sulmet apo mbikëqyrja.

Themeluesi i Bionyfiken Hannes Sjöblad i tha Tech Insider në vitin 2015:

“Trupi i njeriut është platforma tjetër e madhe, trupi i lidhur me teknologjinë tashmë është një fenomen dhe ky impiant është vetëm një pjesë e tij. Ne po i përditësojmë trupat tanë me teknologji në një shkallë të gjerë. Të gjitha mjetet teknologjike që mbajmë sot do të jenë të pjesë e trupit tonë në pesë deri në 10 vjet. Kush dëshiron të mbajë një smartphone  ose smartwatch kur mund ta ketë atë në trupin e tij? Mendoj se ky është drejtimi ku po shkon.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.