The news is by your side.

Në çfarë konsiston plani franko-gjerman, bazë e stimulit financiar të KE?

Plani i BE-së për shpëtimin ekonomik ndjek konturet e përgjithshme të një propozimi të paraqitur në fillim të këtij muaji nga Merkel dhe Presidenti francez Emmanuel Macron, publikuar edhe nga komisioni, krahu ekzekutiv i bllokut, për të lëshuar 750 miliardë euro borxh me 500 miliardë për tu shpërndarë si grante.  Kjo e fundit mund të ndihmojë në qetësimin e diskutimeve të buxhetit që kundërshtuan emetimin e borxhit të përbashkët dhe paraqitën një plan alternativ të përbërë tërësisht nga kreditë. Por kjo është ende larg nga një marrëveshje.

Vetë Merkel tha se pret që negociatat dhe ratifikimi i planit për të zënë pjesën më të madhe të vitit dhe ministri i Suedisë, Hans Dahlgren, u tha gazetarëve se vendi i tij nuk do ta pranojë planin ashtu siç qëndron. Ai po zhvillont bisedime me homologët e tij nga Austria, Danimarka dhe Holanda për të diskutuar veprimin e tyre të ardhshëm.

Sipas propozimit të komisionit, Italia do të marrë 81.8 miliardë euro grante, Spanja 77.3 miliardë euro, Greqia 22.5 miliardë euro dhe Franca 39 miliardë euro, sipas një zyrtari të njohur me detajet. Nëse miratohet, plani do të lehtësojë presionin e Bankës Qendrore Europiane për të vepruar si linja kryesore e mbrojtjes së zonës së euros gjatë  krizës. Programi i blerjes së bonove të urgjencës prej 750 miliardë eurosh të bankës qendrore ka ndihmuar në parandalimin e shpenzimeve të huamarrjes dhe krijuesit e politikave të Bankës Qendrore Europiane pritet të zgjerojnë programin muajin e ardhshëm. Por programi po teston kufijtë e asaj që institucioni lejohet të bëjë, teksa kostoja ekonomike e pandemisë është ende në rritje.

“Masterizimi i rimëkëmbjes ekonomike do të kërkojë një përpjekje të jashtëzakonshme për t’iu përgjigjur kësaj sfide të jashtëzakonshme.” tha Merkel në një fjalim në Berlin të mërkurën, duke përmendur propozimin e saj me Macron dhe planin e Komisionit Europian. Merkel, e cila tha se vendimet për trajtimin e pandemisë ishin ndër më të vështirat e gjithë mandatit të saj si kancelare, përsëriti mantrën e saj se Gjermania “do të përparojë vetëm nëse gjithë Europa ecën në të njëjtën linjë.”

Rëndësia e propozimit të kësaj jave nuk qëndron vetëm në shumat e parave që do të sillte në lojë, por në formën e re të solidaritetit fiskal që ajo tregon përballë një kërcënimi ekzistencial, shprehen ekonomistët në Goldman Sachs. “Fondi i rimëkëmbjes dërgon një sinjal të rëndësishëm politik. Propozimi i Macron-Merkel tregon një përkushtim të thellë për Europën dhe ngre mundësinë e integrimit të mëtejshëm përpara.” shtojnë ata.

Leave A Reply

Your email address will not be published.