The news is by your side.

Ndërhyrja e qeverisë tek ekonomia i bën krizat edhe më keq!

Megjithëse e dhimbshme, zgjidhja për recesionin ekonomik të vitit 2020 është e thjeshtë, zbuloni problemet dhe lërini çmimet të përshtaten dhe të rialokojnë kapitalin drejt përdorimeve produktive. Sa më shpejt kjo të rregullohet, aq më i shkurtër është recesioni dhe sa më shpejt krijohet një bazë e qëndrueshme ekonomike për prosperitetin e ardhshëm. Kjo qasje është e kundërta me atë aktuale ndërhyrëse dhe inflacioniste. Depresioni i Madh theksoi padyshim marrëzinë e ndërhyrjes së qeverisë gjatë viteve 1930 dhe pasoi një ndër goditjet më të këqija ekonomike. Ngjashmëritë me sot janë një shenjë paralajmëruese. Ndaj është koha që të dalim kundër status quo-së ndërhyrëse ose të përgatitemi që recesioni të kthehet në depresion.

Historia standarde e Depresionit të Madh është se Presidenti Hoover e bëri Depresionin më keq, sepse ai ishte i pavendosur ekonomikisht dhe se Roosevelt filloi të zgjidhë problemet pas inagurimit të tij në 1933 me zgjerimin fiskal dhe monetar të Marrëveshjes së Re të njohur si New Deal.  Marrëveshja e Re filloi gjatë presidencës së Hoover me ndërhyrje masive të qeverisë, duke hedhur poshtë narrativën popullore. Logjika e dobët e Hoover karakterizohet nga besimi i tij se Amerika ishte më produktive se sa homologët e saj për shkak të pagave të saj të larta, në vend që të identifikonte produktivitetin e lartë të Amerikës si shkakun për paga më të larta reale. Logjika e tij e gabuar çoi në politika të shumta ndërhyrëse — forcimi i pagave dhe çmimeve, zgjerimi i kredisë, shtytja e firmave dhe bankave të dobëta, rritja e shpenzimeve qeveritare, programet e punëve publike, dobësimi i ligjeve të falimentimit, ngritja e tarifave, rritja e taksave dhe vendosja e kufizimeve të emigracionit. Qeveria federale ka zbatuar tashmë kufizime në emigrim, ka rritur tarifat, ka zgjeruar madhësinë e qeverisë dhe po rishkrua të njëjtën histori edhe gjatë krizës së vitit 2020.

Ndërhyrësit nuk arrijnë të kuptojnë se një periudhë e zgjerimit ekonomik nxitur nga inflacioni monetar, si ato të viteve 1920 dhe 2010, shtrembëron strukturën e prodhimit, mashtron familjet dhe bizneset dhe shpërndan kapitalin. Një përplasje e tregut dhe një recesion ekonomik janë mundësi për të rialokuar, duke krijuar një themel të qëndrueshëm dhe të qëndrueshëm. Por sot, ashtu si politikat që Hoover zbatoi, pengojnë mekanizmin e rregullimit të tregut dhe mund të çojnë në një dobësi të zgjatur ekonomike. Ja disa shembuj pse:

Ruajtja e niveleve të pagave gjatë një recesioni, kur çmimet e konsumit po bien, çon në rritjen e pagave reale për ata që janë të punësuar. Kostoja në rritje e punësimit të secilit punëtor çon në pushime nga puna dhe ulje të orarit për ata që janë të punësuar. Si shembull, orët mesatare javore të punës ranë nga 48 në vitin 1929 në 32 në 1932. Në recensionet e mëparshme, orët e punës nuk kishin rënë kurrë më shumë se 10%. Qeveritë në të gjithë globin u janë nënshtruar ligjeve minimale të pagave gjatë viteve të fundit për të mbrojtur punëtorët pa vlerësuar koston për ata që janë të papunë dhe joefikasitetin ekonomik që lind.

Për të përballuar rreziqet e drejtimit bankar, autoritetet zbatuan kufizime arbitrare mbi tërheqjet dhe vendosën pushime bankare për të gjitha bankat në vitet ’30. Bankat e mira nuk ishin në gjendje të shfaqnin forcën e tyre në lidhje me bankat e këqija, duke çuar në një humbje të gjerë të besimit në sistemin bankar krejt. Sot, bankat kanë fonde të bollshme nga bankat e tyre qendrore, të cilat duhet të parandalojnë ecurinë e bankave. Por ka kujdes të shtuar për kufizimet e llogaritë e investimeve nëse kushtet e tregut përkeqësohen.

Një nga veprimet e fundit të Hoover si president në mars 1933 ishte të dobësonte të drejtat pronësore të kreditorëve në ligjet e falimentimit, në mënyrë që të parandalonte falimentimet. Kjo nënkupton që kreditorët nuk mund të marrin pronësinë e pasurive të tyre të ligjshme dhe të rialokojnë kapitalin drejt ndërmarrjeve prodhuese. Sipërmarrjet jofitimprurëse mbahen por duke çuar në një rënie të produktivitetit dhe efikasitetit. Në ciklin aktual, autoritetet duket se gjithashtu po përpiqen të shmangin falimentimet por kanë zvogëluar gjerësisht të drejtat e pronarëve.

Manipulimi monetar mbetet pengesa më e madhe gjatë një krize ekonomike për një mori arsyesh. Duke trajtuar atë,  manipulimi në rënie të normës së interesit zvogëlon kthimet e huazimit, i cili nuk zhvendos kreditimin saktësisht në kohën kur ekonomia ka nevojë më së shumti. Normat e interesit duhet të rriten në mënyrë që kursimtarët dhe bankat të japin hua të kursimeve reale. Gjatë Depresionit të Madh autoritetet filluan fushata kundër grumbullimit të arit dhe parave të gatshme dhe ata ishin të irrituar nga gatishmëria e bankave për të dhënë hua. Ekspertët  mendojnë se do të shohim një zhgënjim në rritje deri në vitin 2020 dhe 2021 pasi politikat monetare globale nuk arrijnë të inkurajojnë një treg të shëndetshëm midis kursimtarëve dhe huadhënësve. Bankat qendrore mund të ofrojnë miliarda rezerva bankare për bankat, por është më pak e qartë nëse bankat do t’u japin hua konsumatorëve dhe bizneseve. Ndaj ndërhyrja në rritje e qeverisë dhe transferimet e mëdha direkte fiskale bëhen të zakonshme pasi autoritetet anashkalojnë tregun e huadhënies.

Nga ana tjetër normat e ulëta të interesit, injeksionet fiskale dhe paketat e shumta të lehtësimit nuk arrijnë të zhdukin bizneset e këqija, duke çuar në një klimë investimesh më pak të fuqishme me ulje të vlerësimit të rrezikut real.

Në sipërfaqe, këto politika ndërhyrëse duken të justifikuara moralisht sepse ne po mbrojnë punë, mbështesin firmat dhe mbrojnë familjet nga dhimbja ekonomike. Ky argument është veçanërisht i fortë gjatë Coronavirusit, me një armik natyror dhe të jashtëm. Por kjo qasje në nivelin sipërfaqësor dhe paternalist, e ndjekur nga shumica maskon implikimet e raundit të dytë dhe koston masive për jetën e njeriut nga një depresion i zgjatur ekonomik.

Edhe pse e dhimbshme, përgjigjja më e mirë e politikës ndaj recesionit është nënshtrimi ndaj forcave të tregut. Ndërhyrja vonon rregullimin, duke çuar në dhimbje të zgjatur ekonomike dhe një shërim më të dobët. Ngjashmëria midis viteve 1920 dhe 2010, dhe ngjashmëria në përgjigjen ekonomike, është shkak për shqetësim. Elitat janë shumë të investuara në status quo, ekonomikisht dhe intelektualisht, për të lejuar që investimet dhe idetë e tyre të këqija të deflasohen dhe ne duhet të investojmë kohën dhe kapitalin tonë në përputhje me rrethanat duke pasur parasysh vendimet e dobëta dhe rreziqet për rritjen ekonomike, formimin e kapitalit dhe rritjen e vendeve të punës. Sa më shumë ndërhyrje, aq më i thellë është recesioni dhe më i madh probabiliteti që ne do të zhvendosemi në një depresion të stilit të viteve 1930.

/ Mises Institute

Leave A Reply

Your email address will not be published.