The news is by your side.

Lazeri që do të ndriçojë një qytet të tërë

  • Starshot dëshiron të përdorë lazera të fuqishëm për të çuar robotë të vegjël tek Alpha Centauri, një sistem yjor i cili mund të përmbaje planete të banueshme.
  • Yuri Milner, një miliarder rus, sëbashku me disa investitorë të tjerë, po financojnë projektin Starshot në ndërtimin e një lazeri 100 gigawatt, që mund të xhirojë në hapësirë.
  • Inxhinieri Peter Klupar, tha se lazeri do të ishte më i shndritshëm se dielli dhe ‘mund të ndezë një qytet të tërë’ nëse reflektohet në Tokë.
Një iniciativë e quajtur Breakthrough Starshot dëshiron të eksplorojë një tjetër sistem yjor duke përdorur trarëve ultra të fuqishëm lazer dhe anije kozmike të hollë.
Themeluesit dhe bashkëpunëtorët e Starshot përfshijnë Stephen Haëking, astronomi i Universitetit të Harvardit Avi Loeb dhe miliarderi rus-amerikan Yuri Milner. Koncepti bazohet në më shumë se 80 studime shkencore rreth udhëtimit ndëryjor.
Alpha Centauri.Milner dhe investitorët e tjerë të Silicon Valley kanë paguar edhe $100 milionë  për të mbuluar 10 vitet e para të kërkimit dhe zhvillimit.
Projekti synon të çojë rreth 1 000 anije kozmike të quajtura StarChip drejt Alpha Centauri, sistemi i dytë më i afërt i sistemit yjor në Tok, në 20% të shpejtësisë së dritës. Çdo çip do të peshojë 1 gram ose më pak, Një tjetër destinacion që po shqyrtohet është Proxima Centauri, që është akoma dhe më pranë Tokës, dhe mendohet se mund të ketë një tjetër planet të banueshëm.

starshot laser array breakthrough prize

Në të dyja rastet, StarChips mund të fillojë të operojë si projekt në mesin e viteve 2030. Lazeri që do të ndërtohet, do të jetë 100 gigawatt, që do të thotë do të ketë fuqi mjaftueshëm të ndriçojë një qytet të tërë, nëse reflektohet në Tokë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.