The news is by your side.

Ja si mund të rimëkëmbet ekonomia globale gjatë pandemisë

Ekonomia globale mund të rritet me 9 trilionë dollarë deri në vitin 2025 dhe të zhvillojë një rimëkëmbje më të shpejtë nga COVID-19 me një bashkëpunim më të madh ndërkombëtar për vaksinat globale, tha të enjten shefi i Fondit Monetar Ndërkombëtar.

“Përparimi më i shpejtë në zgjidhjet mjekësore mund të përshpejtojë rimëkëmbjen; ai mund të shtojë gati 9 trilion dollarë në të ardhurat globale deri në 2025,” tha drejtoresha menaxhuese e FMN Kristina Georgieva në mbledhjen e komitetit të fondit të Enjten. Georgieva shtoi se kjo mund të ndihmojë në kapërcimin e hendekut midis vendeve më të varfra dhe më të pasura. Organizata tha në raportin e saj të fundit të opinionit këtë javë PBB-ja botërore do të tkurret me 4.4% në vitin 2020.

Georgieva tha se borxhi publik global pritet të rritet në një rekord të lartë prej 100% të PBB-së në 2021, kryesisht sepse vendet duhet të rrisin shpenzimet për të luftuar COVID-19 dhe për të siguruar një rimëkëmbje. Borxhi në ekonomitë në zhvillim u rrit në një rekord prej 55 trilionë dollarësh vitin e kaluar sipas Bankës Botërore. Georgieva tha se masa të mëtejshme të tilla si privatizimi më i madh mund të ndihmojnë në uljen e kësaj të dhëne.

DSSI, e cila u miratua në Prill, ishte një përpjekje e përbashkët midis Bankës Botërore dhe FMN që lejon vendet e varfëra të pezullojnë disa ripagime të borxheve për t’i ndihmuar ata përmes pandemisë.

FMN theksoi nevojën për qasje të barabartë dhe të përballueshme në vaksinat efektive kundër COVID-19 si një mjet për të mbrojtur ekonominë nga dëmtimet më afatgjata. Më shumë se 10 vaksina të koronavirusit janë në prova klinike në fazën e fundit për momentin, sipas shkencëtarit kryesor të Organizatës Botërore të Shëndetësisë Dr. Soumya Swaminathan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.