The news is by your side.

Ja dy shenjat që tregojnë se jeni infektuar me Covid-19

Meqenëse kjo simptomë mund të tregojë COVID-19, u krye një studim gjatë të cilit subjektet u përpoqën të zbulonin aroma të caktuara.

Një nga simptomat më të pazakonta që ndodh në pacientët me COVID-19 është humbja e nuhatjes dhe shijes.

Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, në afërsisht 25 për qind të pacientëve me koronavirus, kjo ishte shenja e parë dhe e vetme që diçka nuk shkonte.

Meqenëse kjo simptomë mund të tregojë COVID-19, u krye një studim gjatë të cilit subjektet u përpoqën të zbulonin aroma të caktuara.

Studimi u krye në Indi dhe studiuesit zbuluan se të sëmurët me COVID-19 që kanë humbur shijen dhe erën e tyre nuk mund të nuhasin mente dhe vajin e kokosit.

Ekipi hulumtues shqyrtoi një total prej 25 aromash, duke zgjedhur përfundimisht pesë për eksperimentin që ishin më të njohur për pjesëmarrësit: vaj kokos, kardamom, kopër, mente dhe hudhër.

Në fund të studimit ata gjetën deficite të erërave në afërsisht 50% të pacientëve pa simptoma të COVID-19. Nga pesë aromat, mente dhe vaj kokosi zakonisht identifikoheshin keq ose nuk mund të zbuloheshin nga të sëmurët me COVID.

Janë disa arsye pse ka humbje të nuhatjes dhe shijes:

Së pari, njerëzit me probleme të frymëmarrjes shpesh kanë mbingarkesë dhe simptoma të tjera të hundës, të cilat mund të bllokojnë hyrjen në nervin e nuhatjes.

Por sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, virusi ka më shumë të ngjarë të shkaktojë një reaksion inflamator brenda hundës që mund të çojë në humbjen e nuhatjes.

Në çdo rast, këto teste të aromës mund të ndihmojnë në zbulimin e koronavirusit.

Ju gjithashtu mund ta bëni këtë provë në shtëpitë tuaja. Nëse mendoni se keni koronavirus, drejtohuni në kuzhinë dhe nuhasni këto dy gjëra.

Përveç këtyre dy përbërësve, ka edhe disa të tjerë që mund t’ju tregojnë se diçka nuk është në rregull. Nëse bëni dush, por nuk nuhasni shampon, kjo nuk është një shenjë e mirë.

Përveç kësaj, nëse jeni plotësisht i shëndetshëm, patjetër që duhet të jeni në gjendje të nuhatni limon, portokall ose gëlqere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.