The news is by your side.

Inflacioni i Eurozonës shumë pranë zeros. BQE gati për të vepruar

Shkalla e inflacionit të zonës së euros ra në nivelin më të ulët në katër vjet, duke shtuar arsyet që Banka Qendrore Europiane të zgjerojë stimulin monetar. Me rritjen e çmimeve dhe ekonomisë thellë në recesion, ekonomistët e anketuar nga Bloomberg parashikojnë që BQE do të rritë blerjet e aseteve urgjente javën tjetër për të rigjallëruar rritjen. Shumica e të anketuarve presin një blerje prej 500 miliardë eurosh (550 miliardë dollarë) që do t’i çonte planet e këtij viti në 1.6 trilionë euro.

Të dhënat të premten treguan se norma vjetore e inflacionit ishte 0.1%. Ndërsa çmimet e ushqimeve vazhduan të rriten fuqishëm në mes të ngushticave të bllokimeve, kostot e energjisë ranë 12%, vlera më e lartë në më shumë se një decade. Një rritje në blerjet e bonove do të forcojë rolin kryesor të BQE në rindërtimin e ekonomisë së 19 vendeve, por ngre edhe shqetësimet se një vendim i diskutueshëm i gjykatës gjermane do të kufizojë qëllimin e politikëbërësve. Ai gjithashtu do të mbajë një kapak për kostot e huamarrjes ndërsa qeveritë europiane hartojnë detajet e një plani fiskal ambicioz të përbashkët.

Projeksionet e azhurnuara ekonomike mund të konfirmojnë vlerësimin e zymtë të fundit nga presidentja e  BQE Christine Lagarde, e cila tha të mërkurën se ekonomia do të tkurret midis 8% dhe 12% në vitin 2020, në përputhje me skenarët më të rëndë të institucionit. Italia rishikoi vlerësimin e saj për PBB-në e tremujorit të parë, duke shtuar në mënyrë të zymtë perspektivën për rajonin. Parashikimet e BQE-së “do të kristalizojnë realitetin e zymtë për zonën e euros”, tha Claus Vistesen, ekonomist kryesor i zonës euro në Pantheon Makroekonomi. “BQE do ta përdorë atë për të rritur më tej blerjet e aseteve dhe do të angazhohet për një zgjatje përtej dhjetorit të vitit 2020.”

Shumica e të anketuarve presin që programi të zgjatet përtej fundit të vitit dhe të gjithë thanë që banka qendrore do të riinvestojë të ardhurat nga maturimi i aktiveve për të parandaluar shtrëngimin e kushteve financiare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.