The news is by your side.

FMN: ekonomia botërore do bie me 4.9%

Fondi Monetar Ndërkombëtar dha një analizë të zymtë të ekonomisë globale, duke thënë se pandemia e koronavirusit ka shkaktuar dëme më të mëdha nga sa pritej dhe do të pasohet nga një rimëkëmbje e ngadaltë. Ekonomia globale do të tkurret këtë vit me 4.9%, më keq sesa rënia prej 3% e parashikuar në prill.

Asnjë ekonomi e madhe nuk po i shpëton pandemisë. Ekonomia e Shteteve të Bashkuara, më e madhja në botë, pritet të zvogëlohet këtë vit me 8%. Vendet që përdorin monedhën e vetme evropiane janë drejtuar për një rënie prej më shumë se 10% ndërsa prodhimi japonez do të bjerë me 5.8%, tha FMN. Ekonomia kineze, duke vuajtur njëkohësisht luftën tregtare me SH.B.A dhe pandeminë parashikohet të fitojë vetëm një rritje prej 1% – performanca e saj më të keqe në disa dekada.

“Mund të themi se bota ka marrë fund, dhe tani jemi në një fazë të rimëkëmbjes,” tha Gita Gopinath, kryekonomisti i FMN. “Por, akoma, forca e rikuperimit është shumë e pasigurt sepse ende nuk ka zgjidhje për krizën shëndetësore.” Deri në fund të vitit të ardhshëm, pandemia do t’i kushtojë ekonomisë globale 12.5 trilion dollarë në prodhim të humbur, shtoi ajo.

Leave A Reply

Your email address will not be published.