The news is by your side.

Ekonomia gjermane tregon shenja dobësimi, bien importet dhe eksportet

Eksportet dhe importet gjermane u ulën më shumë se sa pritej në shkurt, duke treguar se ekonomia më e madhe e Europës ka gjasa të pësojë rritje të dobët në tremujorin e parë mes rritjes së tensioneve nga jashtë.

Eksportuesit gjermanë po vuajnë nga një ekonomi globale e ngadalësuar, mosmarrëveshjet tregtare dhe zemërimi i Brexit. Instituticionet kryesore ekonomike ulën parashikimin e tyre për rritjen e vitit 2019 dhe paralajmëruan një rikthim afatgjatë. Zyra Federale e Statistikave tha se eksportet sezonale ishin në rënie me 1.3 për qind në muaj, rënia më e madhe në 12 muaj, ndërsa importet ranë 1.6 për qind.

Suficiti tregtar u rrit deri në 18.7 miliardë euro nga 18.6 miliardë euro muajin e kaluar. Një sondazh i ekonomistëve të Reuters kishte treguar një rënie prej 0.5 për qind në eksportet dhe një rënie prej 0.7 për qind në importe. Suficiti tregtar pritet të ulet në 18 miliardë euro. “Thjesht duket se ka shumë kriza në tregtinë globale për sektorin e eksportit gjerman për ti sfiduar të gjitha në të njëjtën kohë” -tha Carsten Brzeski nga ING. Ai vuri në dukje mosmarrëveshjen tregtare midis Shteteve të Bashkuara dhe Kinës, duke rritur frikën për një Brexit pa marrëveshje, një ftohje të mundshme të ekonomisë kineze dhe probleme në tregjet e tjera në zhvillim.

Të dhënat e dobëta treguan se porositë industriale gjermane ranë me diferencë më të madhe në më shumë se dy vite në shkurt. Megjithatë, prodhimi industrial u rrit pak më shumë se sa pritej në të njëjtin muaj, pasi moti i butë ndihmoi një rritje në ndërtim.

Gjermania është në vitin e dhjetë të zgjerimit ekonomik, por ka kaluar ngadalë një recesion në fund të vitit të kaluar dhe ka shënuar ritmin më të dobët të rritjes në pesë vjet në 2018. Qeveria gjermane do të rinovojë parashikimin për rritjen më vonë këtë muaj. Në janar, Berlini tha se priti që ekonomia të rritet me 1.0 për qind këtë vit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.