The news is by your side.

Britani/ Nga 71 mijë makina në 2019, këtë vit prodhohen vetëm 197

Prodhimi i makinave britanike ra gjatë këtij viti në nivelin më të ulët për dekada pasi pandemia Coronavirus i detyroi fabrikat të mbyllen dhe izolimi goditi rëndë kërkesën. Vetëm 197 makina u prodhuan në prill në krahasim me 71,000 për të njëjtin muaj në 2019, siç njoftoi Shoqëria e Prodhuesve dhe Tregtarëve të mjeteve motorike (SMMT).

Vetëm disa site automobilistike kanë rihapur që atëherë fabrikën më të madhe të makinave në vend, Nissan Sunderland, por ende jo të vendosur për të rifilluar prodhimin deri muajin tjetër. “Ne kemi nevojë që qeveria të punojë me ne për të përshpejtuar rimëkëmbjen e këtij sektori thelbësisht të fortë, stimulimin e investimeve dhe mbrojtjen e vendeve të punës.” tha Shefi Ekzekutiv i SMMT, Mike Hawes.

Prodhimi i plotë i vitit mund të bjerë në rreth 870,000 automjete, sipas një parashikimi të AutoAnalysis për SMMT, shumë më poshtë se rekordi i fundit më i ulët me 999.460 automjete në 2009, gjatë krizës financiare. Para kësaj, prodhimi i fundit më i ulët ra me rreth 1 milion në fillim të viteve 1980.

Këtë vit, ekonomia e Britanisë mund të tkurret me 13%, recesioni i saj më i thellë në tre shekuj, me dy milionë njerëz që potencialisht kanë humbur punën e tyre, sipas parashikuesve të buxhetit. Pandemia shton një seri sfidash me të cilat përballen prodhuesit e automjeteve, duke përfshirë rënien e kërkesës për naftë, e cila tashmë ka ulur prodhimin britanik dhe koston e përmbushjes së rregullave më të rrepta të emetimeve për të elektrifikuar linjën e tyre të prodhimit.

Leave A Reply

Your email address will not be published.