The news is by your side.

Arresti në shtëpi nga Covid-19 do vrasë ekonominë dhe më shumë njerëz

Nga Frank Hollenbeck, konsulent financiar që ka punuar për Departamentin e Shtetit si ekonomist i lartë.

Strategjia aktuale e luftës kundër koronavirusit e shumicës së qeverive në botë është një rrugë drejt një katastrofe ekonomike. Në shumë vende, strategjia e mbylljes në shtëpi dhe mbyllja e dyqaneve është një rrugë e sigurt për dështime të biznesit në shkallë të gjerë. Kaskada e pasojave ekonomike dhe financiare që do të vijnë ka të ngjarë të çojë në një Depresion të Madh.

Për shembull, Italia kishte raportin e borxhit ndaj PBB-së 135 përqind para krizës. Është e vështirë të imagjinohet se si do të jetë në gjendje të marrë hua më shumë pa një angazhim nga vendet e tjera evropiane që bashkërisht të jenë përgjegjës për rritjtë të borxhit italian – për të cilën vendet e Evropës veriore janë akoma kundër. BQE tashmë është duke shtypur para si e çmendur, dhe një situatë tjetër e ngjashme me Greqinë do ta bëjë atë të shtojë edhe më shumë printimin e parasë. Ne kemi qenë në këtë rrugë shumë herë më parë, ku kura është dukshëm më e keqe se sëmundja. Hiperinflacioni gjerman i 1921-1923 krijoi një klasë të mesme të mërzitur, të varfër, e cila çoi në ngritjen e Hitlerit në pushtet.

Koronavirusi (SARS-CoV-2) me origjinë Kinën është shumë ngjitës. Më shumë se 80 përqind e pacientëve tregojnë vetëm simptoma të buta të ngjashme me gripin, por për 20 përqind, kryesisht të moshuar ose persona me kushte ekzistuese, virusi mund të jetë kërcënues për jetën. Për të shpëtuar jetën, e gjithë popullata në Evropë aktualisht po mbahet në arrest shtëpiak dhe shumë biznese janë futur në një gjendje para likuidimit duke mos qenë më në gjendje të realizojnë një fitim për shkak të pasivitetit.

Strategjia aktuale nuk është ndalja e virusit në gjurmët e tij, por përhapja e ngjitjes në mënyrë që kulmi të jetë në një nivel që do të jetë më i menaxhueshëm për sistemin e kujdesit shëndetësor. Qeveritë morën këshillat e njëanshme të profesionistëve të kujdesit shëndetësor pa një peshim të vërtetë të të gjitha të përfitimeve dhe kostove të kësaj zgjedhje. Kjo zgjatje në kohë, megjithatë, do të vijë me një kosto të madhe ekonomike dhe njerëzore.

Në periudhën afatgjatë më shumë jetë do të humbasin nëse vazhdojmë këtë strategji. Sa viktima të krizës financiare do t’i japin fund jetës së tyre? Në epokën moderne, për çdo rritje prej 1 përqind të shkallës së papunësisë, zakonisht ka pasur një rritje prej rreth një përqind të numrit të vetëvrasjeve. Një studim i kryer nga Brenner në 1979, zbuloi se për çdo 10 përqind rritje të shkallës së papunësisë, vdekshmëria u rrit me 1.2 përqind, sëmundja kardiovaskulare me 1.7 përqind, cirroza e mëlçisë me 1.3 përqind, vetëvrasjet me 1.7%, arrestimet me 4 përqind, dhe sulmet me 0.8 përqind . Sa jetë të humbasin kur papunësia të rritet me 10 përqind, 15 përqind, 20 përqind?

Përdorimi i tregut të lirë jep një strategji tjetër për të kontrolluar përhapjen e koronavirusit. Për shembull, ne tani kemi prova të forta nga provat në Francë dhe Kinë që në 75 përqind të rasteve një kombinim i dy ilaçeve kundër malaries hidroksilklorina në kombinim me azitromicinën e antibiotikut mund të sjellë ngarkesën virale në gati zero pasi vetëm gjashtë ditësh (komplikimet zakonisht arrijnë pas ditës së 6-të). Këto ilaçe mund t’i bëjnë efektet latente të virusit Ëuhan si të buta për 20 përqindëshin që do vuante si 80 përqindëshi tjetër, dhe ato kohët e fundit .

Një zgjidhje padyshim më e mirë sesa zhytja e ekonomisë botërore në një depresion të madh është një përdorim më i madh i “laissez-faire”. Strategjia aktuale e bllokimit është një zgjedhje e zymtë e (vdekjeve) kinse vdekjesh afatshkurtra kundër një numri shumë më të madh vdekjesh. Ne duhet të kthehemi në një situatë sa më normale të biznesit sa më shpejt që të jetë e mundur. Ne kemi nevojë për të çliruar  ilaçet nga rregullat shtetërore dhe t’i bëjmë ato të disponueshme gjerësisht (me doza dhe paralajmërime të përshtatshme) kudo me një çmim tregu pa pasur nevojë për recetë. Ne kemi nevojë që tregjet të jenë të lira në mënyrë që ata të mund të ofrojnë një zgjedhje të gjerë të ilaçeve.

Argumenti nuk është që të mos kemi strategji; përkundrazi është për lejimin e tregjeve për të përcaktuar strategjinë. Për shembull, të moshuarit mund të konsiderojnë marrjen e chloroquine në mënyrë parandaluese; ajo ka një histori të gjatë në  parandalimin e malaries në Afrikë. Është naive të mendosh që njerëzit nuk mund të informojnë veten e tyre dhe të ndërmarrin veprime të duhura për përfitimet e tyre shëndetësore.

Është gjithashtu naive të mendosh që bizneset dhe njerëzit nuk do të përshtaten me kërcënimin e perceptuar. Restorantet mund të ulen klientët disa metra larg. Kamerierët dhe kuzhinierët mund të veshin maska ​​dhe doreza. Ekziston një numër i pafund i mënyrave inovative që njerëzit do të adaptohen. Vetëm se ne nuk mund të imagjinojmë një zgjidhje vullnetare të tregut nuk do të thotë se nuk ekziston. Koreja e Jugut është një shembull për tu simuluar. Në vend të një bllokimi autoritar të popullit të tij, ajo mori një qasje shumë më liberale ndaj problemit dhe tashmë po tregon rezultate premtuese.

Kjo strategji e orientuar drejt tregut nuk është pa rreziqe, por duhet të largohemi nga mentaliteti mbrojtës brenda në bunker e shekullit të 16-të dhe të konsiderojmë alternativa më pak katastrofike ekonomike.

Leave A Reply

Your email address will not be published.