The news is by your side.

Historitë e personave që vërtetuan se asgjë nuk është e pamundur

E nisim me shprehjen e Albert Einstein: “Të gjithë janë një gjeni. Por nëse gjykoni një peshk nga aftësia e tij për të ngjitur një pemë, ai do ta kalojë tërë jetën e tij duke besuar se është budalla.”

Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Miguel de Cervantes Saavedra, ne të gjithë i njohim këta emra që nga fëmijëria jonë. Por pak njerëz i dinë sfidat që duhet të përballeshin këta njerëz. Dhe ata patën sukses vetëm për shkak të vullnetit të tyre të fortë.

Po ju njohim me 8 historitë e njerëzve që i treguan botës se “qielli është kufiri” për ata që besojnë në vetvete.

Marlee Matlin: Duke qenë e shurdhër që kur ishte një vjeç e gjysmë, Marlee i tha vetes një frazë: ‘E vetmja gjë që nuk mund të bëj është të dëgjoj’. Kur ishte fëmijë, megjithë këshillën e mjekëve, prindërit e saj e dërguan atë në një shkollë publike (në vend të një të specializuar për të shurdhër), dhe me ndihmën e programeve speciale Marlee u adaptua. E ndihmoi atë të bëhej aktorja e parë dhe e vetmja e shurdhër që mori një Çmim Akademie. Marlee shpesh thotë: ‘Unë punoj çdo ditë për t’i ndihmuar njerëzit të kuptojnë, ashtu siç më kanë mësuar prindërit, që njerëzit e shurdhër jo vetëm që meritojnë respekt, por edhe meritojnë të dëgjohen.’

Nick Vujicic: ‘Unë nuk kam nevojë për krahë dhe këmbë; Unë thjesht kam nevojë për fjalët. ‘Kjo shprehje e ndihmoi Nick të bëhej një nga folësit motivues më të famshëm, të merrte një diplomë ekonomie, të martohej dhe të kishte dy fëmijë. Nick Vujicic trashëgoi vullnetin e tij të fortë nga nëna e tij. Në një nga librat e tij, Nick tregoi se si fjalët e saj vendosnin tonin për një jetë. ‘Nicholas, “tha ajo,” ju duhet të luani me fëmijë normalë sepse jeni normal. Thjesht ju mungojnë disa copa dhe kaq.”

Ai shkruan libra, këndon, bën surf dhe luan golf. Ai shpesh udhëton nëpër botë me leksionet e tij për të ndihmuar të rinjtë të gjejnë një arsye për të jetuar dhe për të kuptuar dhe zhvilluar aftësitë dhe talentet e tyre.

Stephen Hawking: Si student, Stephen filloi të shfaqte simptoma të sklerozës anësore amiotrofike. Sëmundja përparoi dhe për disa vjet ai u paralizua plotësisht dhe pas një operacioni në fyt ai humbi aftësinë për të folur. Sidoqoftë, kjo nuk e pengoi atë të martohej dy herë, të rriste tre fëmijë dhe të bëhej një nga shkencëtarët më të shquar të kohës sonë. Tani ai është një nga fizikanët teorikë bashkëkohorë më me ndikim. Sipas tij, ai ka arritur sukses falë kryesisht sëmundjes së tij. ‘Më parë, jeta dukej e mërzitshme. Tani jam padyshim më i lumtur. Mundësia e vdekjes së hershme më bëri të kuptoj se jeta ia vlen të jetohet. Aq shumë mund të bëhet; të gjithë mund të bëjnë kaq shumë! ‘

Frida Kahlo: Frida Kahlo ishte një artiste e shquar meksikane, e cila u bë e famshme falë pikturave të saj të jashtëzakonshme. Në moshën 6-vjeçare ajo u sëmur rëndë me poliomelitit, gjë që i bëri njërën nga këmbët më të hollë se tjetra. Për të hequr qafe talljet nga bashkëmoshatarët e saj, të cilët e ngacmuan atë me emrin ‘Frida këmbë kunja’, vajza u angazhua me not, vallëzim, futboll dhe boks. Si adoleshente, Frida pati një aksident automobilistik i cili rezultoi në një dëmtim të rëndë dhe dhimbje të forta në shtyllën kurrizore deri në fund të jetës së saj. Gjatë kësaj periudhe ajo pikturonte vazhdimisht, kryesisht autoportrete. Tani veprat e Frida Kahlo shiten për miliona dollarë.

Ray Charles: Ray Charles ishte një muzikant legjendar amerikan i cili mori 12 çmime Grammy. Kur ishte fëmijë ai filloi të humbiste shikimin, dhe para moshës 7 vjeçare ai u verbua plotësisht. Kur Ray ishte 15 vjeç, nëna e tij vdiq. I riu nuk mund të flinte, të hante ose të fliste për shumë ditë. Ai ishte i sigurt se do të çmendej. Kur doli nga depresioni, ai e kuptoi se, duke kaluar këtë tragjedi, ai do të ishte në gjendje të merrte gjithçka. Kur ishte 17 vjeç, muzikanti filloi të regjistronte single e tij të parë të xhazit dhe bluzit. Në ditët e sotme, shumë njerëz e konsiderojnë Ray Charles një legjendë: veprat e tij madje u përfshinë në Bibliotekën e Kongresit. Në vitin 2004, pas vdekjes së tij, revista Rolling Stone e quajti Ray Charles 10 në 100 artistët më të mirë të të gjitha kohërave.

Helen Keller. Në moshën një e gjysmë, pasi kapërceu sëmundjen, Helen Keller humbi shikimin dhe dëgjimin. Por kjo nuk ia prishi ëndrrën dhe Helen realizoi ëndrrën e saj për t’u bërë një shkrimtare: disa libra dhe më shumë se 400 artikuj u botuan me emrin e saj. Ajo u bë personi i parë i shurdhër që mori një diplomë Bachelor të Arteve. Përveç kësaj, Keller ishte përfshirë aktivisht në politikë, duke luftuar për të drejtat e grave dhe punëtorëve. Helen Keller arriti sukses falë karakterit të saj të fortë dhe kureshtar. Ajo shpesh thoshte: ‘Kur një derë lumturie mbyllet, një tjetër hapet; por shpesh ne shikojmë aq gjatë në derën e mbyllur sa nuk shohim atë që është hapur për ne.’

Ludwig van Beethoven. Kur ishte 26 vjeç, Ludwig filloi të humbise dëgjimin. Por kjo rrethanë nuk e pengoi atë të kompozonte. Kur gati sa nuk e kishte humbur, ai shkroi Sonatën e Hënës;  dhe, duke qenë krejtësisht i shurdhër, një bagatelle me emrin Fur Elise. Falë talentit dhe vullnetit të tij të fortë ai mësoi të dëgjonte muzikë brenda tij, dhe pasi kishte shkruar Symphony No. 9 , ai drejtoi koncertin nga vetë ai. Pas një performance triumfale, ai filloi të qante. “Nuk ka pengesa për një person me talent dhe dashuri ndaj punës”, tha Beethoven.

Albert Einstein. Kur Ajnshtajni ishte një fëmijë i vogël, ishte e vështirë të supozohej se ai do të kishte sukses në jetë. Ajnshtajni nuk foli deri në moshën tre vjeç dhe, për më tepër, ai ishte autik dhe disleksik. Në shkollën e mesme ai shpesh anashkalonte mësimet, dhe kjo është arsyeja pse nuk u diplomua. Për t’u treguar prindërve të tij se ishte i denjë, Ajnshtajni u përgatit për një provim anglishteje më vete, dhe duke e marrë atë për herë të dytë fitoi një vend në Politeknik në Cyrih.

Leave A Reply

Your email address will not be published.