The news is by your side.

Trump gati tarifat në rast se nuk arrihet një marrëveshje për naftën

Drama e tregut të naftës nuk është e shkurtër, por Vladimir Putin dhe MBS së shpejti do të duhet të krijojnë hapësirë ​​për një lojtar të ri: Tariff Man ose Burri i tarfave, ashtu siç Presidenti Donald Trump me krenari quan veten. Tashmë ai po kërcënon të përdorë armën e tij të preferuar ekonomike për të mbrojtur industrinë e naftës amerikane, e goditur nga agresioni i luftës mes Arabisë Saudite dhe Rusisë.

Këto dy kombe janë angazhuar në një luftë epike çmimesh, e cila së bashku me një kolaps historik të kërkesës nga pandemia e Coronavirusit, ka ndikuar në rrëzimin e çmimeve të naftës së papërpunuar në nivelet më të ulëta 18-vjeçare, që për pasojë ka sjellë që dhjetëra kompani amerikane të naftës tani të përballen me falimentimin.

“Ne duam të shpëtojmë një industri të shkëlqyeshme të ekonomisë sonë.” tha Trump gjatë një konference për shtyp. Qëllimi është të detyrohet Putinin dhe Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman të arrijnë një përparim në takimin e shumëpritur të së enjtes, duke shkurtuar në mënyrë masive prodhimin. “Nëse ata nuk bashkohen, unë do ta bëja këtë me më shumë tarifa, tarifa shumë thelbësore për situatën.” shtoi Trump.

Por kjo strategji negociuese ka të ngjarë të jetë joefektive sepse Shtetet e Bashkuara importojnë pak para nga Arabia Saudite dhe Rusia këto ditë. Nga ana tjetër, kërcënimi tarifor ka ekspozuar një ndarje të thellë brenda industrisë së naftës. Kompanitë e mëdha të naftës, ato të ndërtuara për t’i bërë ballë krizës së naftës së papërpunuar, po i bëjnë thirrje Trumpit të mos përdorë tarifat, sepse kjo do e bënte situatën edhe më të tensionuar.

“Funksionimi i tregut të lirë është mënyra më efikase për të zgjidhur ekuilibrat e ofertës ekstreme dhe kërkesës së dobët që ne po përjetojmë.” tha ExxonMobil, prodhuesi më i madh i naftës amerikane. Për të mbrojtur dividendin e tij, Exxon njoftoi të martën se do të zvogëlojë shpenzimet për 30%, duke përfshirë edhe investimet për shiritin Permian Basin që i bëri Shtetet e Bashkuara prodhuesin më të madh në botë.

Leave A Reply

Your email address will not be published.