The news is by your side.

Ndryshimet klimaterike po ngadalësojnë ekonominë globale

Ndryshimet e klimës do të shënojnë një tarifë në prodhimin ekonomik global, pasi temperaturat më të larta pengojnë industritë nga bujqësia në prodhim, sipas një studimi të ri të botuar nga Byroja Kombëtare e Kërkimeve Ekonomike.

Nxehtësia rekord në të gjithë globin prodhoi tituj lajmesh përgjatë muajit Korrik dhe tani studiuesit thonë se një rritje e vazhdueshme e temperaturës mesatare globale me 0.04 gradë Celsius në vit do e ulë GDP-në reale për frymë të botës me 7.22% deri në vitin 2100.

Studiuesit, të përshëndetur nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Universiteti i Kembrixhit dhe Universiteti i Kalifornisë Jugore, gjetën pak prova që reshjet kishin një ndikim në GDP, por përkundrazi vëzhguan një efekt të madh të temperaturës.

SHBA pritet të ketë rënie të GDP-së së saj për frymë  prej 10,5%, Kina me 4.3% dhe Bashkimi Evropian me 4.6% gjatë 81 viteve të ardhshme si rezultat i luhatjeve të temperaturës. Me fjalë të tjera, nëse GDP globale dyfishohet ose përgjysmohet deri në vitin 2100, rezultatet sugjerojnë që GDP-ja reale për frymë do të ishte akoma 7.22% më poshtë nivelit ku duhej të ishte.

Në periudhën më të afërt, duke supozuar se nuk ka ndryshime të mëdha të politikave dhe emetime të vazhdueshme të gazrave serë, rënia e lidhur me klimën e GDP-së globale për frymë parashikohet të tejkalojë 2.5% dhe 3.7% brenda SHBA deri në vitin 2050.

“Një rritje e vazhdueshme e temperaturës mesatare globale me 0.04 Celsius në vit çon në humbje të konsiderueshme të prodhimit, duke zvogëluar prodhimin real për frymë me 0.8%, 2.51% dhe 7.22% përqind respektivisht në 2030, 2050 dhe 2100,” shkruajtën studiuesit. . “Për më tepër, ne tregojmë se gjetjet tona empirike vlejnë në mënyrë të barabartë si për vendet e varfëra edhe të pasura si për ato të nxehta edhe të ftohta.”

Duke përdorur një panel të të dhënave nga 174 vende gjatë viteve 1960 deri në 2014, ekipi testoi dy skenarë. E para testoi ndikimin e ndryshimit të klimës në mungesë të politikave të ndryshimeve klimaterike, duke përllogaritur një rritje vjetore prej 0.04 gradë Celsius.

Skenari tjetër korrespondoi me Marrëveshjen e Parisit në Dhjetor 2015 që Presidenti Donald Trump vendosi të braktisë. Ky skenar nënkupton një rritje vjetore prej 0.01 gradë Celsius.

Në skenarin e parë, i cili supozon një rritje të temperaturës mesatare globale prej 0,04 gradë Celsius në vit, studiuesit zbuluan se SHBA përballet me një rënie të GDP-së prej mbi 10% deri në vitin 2100 nëse temperaturat globale vazhdojnë të rriten me ritmin e tyre historik. Në skenarin e dytë, i cili i përmbahet rritjes vjetore të temperaturës globale të Marrëveshjes së Parisit prej 0.01 gradë Celsius, SHBA prapë do të pësonte një rënie relativisht të madhe, megjithëse 1.88% më të vogël.

Një pjesë e ndikimit të stërmadh është për faktin se temperaturat në SHBA po rriten më shpejt se sa në pjesën tjetër e botës, shkruajnë studiuesit, me rritjen mesatare vjetore të kombit prej 0.026 gradë Celsius që është shumë mbi mesataren vjetore të globit prej 0.018 gradësh.

“Rezultatet tona ofruan prova për pasojat e ndryshimit të klimës në Shtetet e Bashkuara duke përdorur produktin e përgjithshëm bruto, GSP për frymë, produktivitetin e punës dhe punësimin, si dhe rritjen e prodhimit në dhjetë sektorë ekonomikë,” shkruajnë studiuesit.

“Teksa sektorë të caktuar në ekonominë e SHBA mund të jenë përshtatur me temperatura më të larta, aktiviteti ekonomik në SHBA në përgjithësi dhe në nivelin e sektorëve vazhdon të jetë i ndjeshëm ndaj devijimeve të temperaturës dhe reshjeve nga normat e tyre historike.”

Vendet që marrin një pjesë të madhe të GDP-së së tyre nga bujqësia mund të jenë më të rrezikuara. Nxehtësia e tepërt ose reshjet e shiut jo vetëm që mund të dëmtojnë të lashtat si misri dhe soja, por vonojnë punën në terren dhe dërgesat e ngarkesave me pajisje.

Megjithëse studimi i ri nuk gjeti prova që shtimi i reshjeve dëmton rritjen ekonomike, një drejtues biznesi thotë se rritja e reshjeve mund të dëmtojë fitimet. Duke komentuar të Premten, shef ekonomisti në prodhuesin e pajisjeve për ferma Deere, vuri në dukje se dyshimet për prodhimin e të korrave tashmë kanë peshuar në vlerësimet e qeverisë për prodhimin e drithërave.

“Periudha më e lagësht 12-mujore në historinë e SHBA-së solli përmbytje dhe vonesa rekord në mbjellje nëpër rajone të mëdha të rritjes së misrit dhe sojës,” tha Luke Chandler në raportin e fitimeve të tremujorit të tretë fiskal të Deere. “Si rezultat u rrit pasiguria për prodhimin e të korrave.”

“Kjo pasiguri u pasqyrua në vlerësimet e fundit të USDA të lëshuara këtë të hënë, gjë që befasoi tregun, veçanërisht parashikimin e prodhimit kombëtar të misrit,” shtoi ai. Departamenti Amerikan i Bujqësisë raportoi më 12 Gusht se prodhimi i sojës është në rënie 19 përqind nga viti 2018 ndërsa kultivuesit e misrit pritet të ulin prodhimin e tyre 4 përqind nga viti i kaluar.

Por lehtësimi nga moti i pazakontë duket i pamundur. Raporti i të dhënave meteorologjike të kohëve të fundit tregon një model të vazhdueshëm të nxehtësisë në nivele rekord.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA njoftoi të enjten se korriku ishte muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë, duke tkurrur akullin e detit Arktik dhe Antarktik në vlerat më të ulëta në histori.

Marrëveshja e Parisit synon të luftojë ato efekte: Ajo u krijua për të parandaluar që temperaturat globale të rriten me më shumë se 2 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale. Ajo urdhëron 195 nënshkrues kombëtarë, gati çdo vend në botë, të hartojnë një plan për të ulur emetimet në një përpjekje për të frenuar ndikimin e ndryshimit të klimës.

Temperatura mesatare globale në Korrik ishte 1.71 gradë Fahrenheit mbi mesataren e shekullit të 20-të prej 60.4 gradë, duke e bërë Korrikun muajin më të nxehtë në 140 vite. Ndërkohë, nëntë nga 10 Korrikët më të nxehtë kanë ndodhur që nga viti 2005, ku pesë vitet e fundit renditen si më të nxehtët.

/ Burimi:CNBC

Shaqir Sulaj

Leave A Reply

Your email address will not be published.