The news is by your side.

Izolimi dhe pandemia, krizë e thellë e zhvillimit njerëzor

Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) ka paralajmëruar se pandemia e Coronavirusit do të krijojë një krizë të zhvillimit njerëzor dhe do të shkaktojë një rënie të thellë në fushat themelore të standardeve të jetesës që pritet të ndjehen në shumicën e vendeve, të pasura dhe të varfëra, në çdo rajon. Raporti, botuar të mërkurën, vlerëson se zhvillimi global njerëzor, i cili është një masë e kombinuar e arsimit, shëndetit dhe standardeve të jetës në botë pritet të bjerë për herë të parë që nga koncepti u zhvillua në 1990 dhe kjo pikërisht prej krizës Coronavirus.

Në disa zona, UNDP tha se kushtet sot ishin ekuivalente me nivelet e privimit të fundit të parë në vitet 1980. “Për ato vende të globit që përballen me problematika të mëdha, pandemia do të lërë plagë edhe më të thella.” tha Achim Steiner, administratori i UNDP, në raport. “Pa mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare, ne rrezikojmë një përmbysje masive të fitimeve të bëra gjatë dy dekadave të fundit dhe një gjeneratë të tërë e humbur, të një jete me të drejta, mundësi dhe dinjitet.” shtoi ai.

Deri më tani, më shumë se 5 milion njerëz kanë kontraktuar Coronavirusin në të gjithë botën, me 328,368 që kanë humbur jetën, sipas të dhënave të përpiluara nga Universiteti Johns Hopkins. Kriza globale e shëndetit publik ka bërë që vendet të izolohen për rreth dy muaj dhe shumë lidera botërorë kanë imponuar kufizime të rrepta në jetën e përditshme të miliarda njerëzve. Masat e bllokimit, të cilat ndryshojnë në aplikimin e tyre nga vendi në vend, por përfshijnë gjerësisht mbylljen e shkollave, ndalimet për tubime publike dhe distancimin shoqëror, pritet të rezultojnë në rënien më të keqe ekonomike që nga Depresioni i Madh në vitet ’30.

Leave A Reply

Your email address will not be published.