The news is by your side.

Dilema e Brexit, Britania ul tarifat në zero

Britania duhet t’i tregojë Bashkimit Evropian atë që dëshiron nga marrëveshja për daljen e saj nga blloku, tha ministri i Gjermanisë ditën e sotme pasi parlamenti i Londrës hodhi poshtë për herë të dytë një marrëveshje të negociuar për tërheqjen.

“Ne jemi në kufijtë e asaj që mund të jetë e tolerueshme” – tha Michael Roth.“Ne kemi ndryshuar tashmë marrëveshjen e daljes për t’iu përshtatur Britanisë. Ne jemi të hapur dhe të përgatitur për të folur, por nuk kemi ndonjë pikëpamje të qartë nga Britania për atë që ata duan, vetëm atë që ata nuk duan” – shtoi ai.

Gjithashtu ai tha se një shtyrje e ditës së daljes më 29 Mars ishte e mundur, por nëse zgjat përtej fillimit të qershorit, atëherë Britania do të duhej të merrte pjesë në zgjedhjet e planifikuara të Parlamentit Europian

Nga ana tjetër qeveria e Theresa Mait pohoi se  tarifat do të zvogëlohen në zero duke shkuar në 87% të importeve në Britaninë e Madhe si pjesë e një plani të përkohshëm pa marrëveshje për të parandaluar një goditje prej 9 miliardë dollarësh për biznesin si dhe për konsumatorët.

Por qeveria tha se tarifat do të zbatohen vetëm për mallrat e caktuara duke përfshirë mishin e lopës, qengjin, mishin e derrit, shpendët dhe disa produkte të qumështit për të “mbështetur fermerët dhe prodhuesit të cilët historikisht janë mbrojtur përmes tarifave të larta të BE-së”.

Brexit pas një humbjeje prej 149 votave për marrëveshjen e Theresa May në Commons të martën e përshkroi shpalljen si një “liberalizim modest” të tarifave të dizajnuara për të minimizuar përçarjen ndaj biznesit dhe goditjen e çmimeve në supermarkete.

Mallrat nga BE aktualisht janë të lira, por në rast të një Brexit pa marrëveshje, taksat e Organizatës Botërore të Tregtisë do të ishin pozita e paracaktuar pa këtë ndërhyrje. Qeveria njoftoi gjithashtu se nuk do të “fusë kontrolle ose kontrolle të reja për mallrat që do të shkonin në Irlandë apo Irlandën e Veriut” duke përfshirë edhe deklaratat doganore për “mallrat normale”.

Pasiguria mbi marrëdhëniet e ardhshme të Mbretërisë së Bashkuar me Bashkimin Evropian nuk po i ndalon qytetaret, nga vendet më të varfëra të bllokut, të vijnë në kërkim të pagës më të lartë.

Pothuajse 40,000 njerëz nga Rumania dhe Bullgaria, dy nga tre vendet më pak të pasura të BE-së, u transferuan në Britani në shtator 2018. Ka një hendek të madh në pagat midis Mbretërisë së Bashkuar dhe dy vendeve të Ballkanit, ku pagat mesatare bruto janë sa më pak se 692 dollarë në muaj. Për më tepër, palët u bashkuan me Bashkimin Europian tre vjet pas shumicës së kontingjentit ish-komunist të kontinentit, në 2007, dhe kanë pasur më pak kohë për të kapur standardet e jetesës së bllokut.

Rreth 370,000 njerëz nga Rumania dhe Bullgaria janë punësuar në Mbretërinë e Bashkuar, krahasuar me 869,000 mijë njerëz që janë punësuar nga tetë shtetet e tjera të Evropës Lindore.

Leave A Reply

Your email address will not be published.