The news is by your side.

Lajme Shkurt

Të Tjera

Bie indeksi i ndjesisë ekonomike / Cfarë do të thotë kjo për ekonominë

Biznesi merr rrezik për sipër kur parashikon të ardhmen. Nëse e sheh të ardhmen optimiste dhe me mundësi për të ndryshuar gjërat atëherë ai është i gatshëm të investojë kursimet e tij ose të marr kredi që nga para cash të shndërrojë në prodhim apo shërbim për të fituar më shumë nga cka aktualisht. Është parim i thjeshtë. Ndërkohë ndër vite Banka e Shqipërisë ka ndërtuar një pyetësor që mundohet të masë ndjeshmërinë e ndërmarrjeve në Shqipëri përsa i përket ekonomisë. Të dhënat e fundit të publikuara nga Banka e

Pesë pika që duhet të dijë Kosova në marrëveshje

Një marrëveshje përfundimtare nuk garanton anëtarësimin e Kosovës në OKB Një marrëveshje përfundimtare me Serbinë do ta vendosë Kosovën në një pozitë më të mirë në nivelin ndërkombëtar dhe do të zvogëlojë pengesat për anëtarësim në organizatat ndërkombëtare. Sidoqoftë, nuk garanton anëtarësimin e e Kosovës në OKB. Rusia dhe Kina janë të dyja anëtare të përhershme të Këshillit të Sigurimit të OKB me fuqi vetoje. Këto vende nuk e njohin Kosovën, kështu që edhe nëse Kosova dhe Serbia arrijnë një marrëveshje, kjo nuk do të

Breaking News: Daksametason ilaçi që shpëton jetën nga CORONAVIRUS

BBC raporton se një ilaç i lirë dhe gjerësisht i disponueshëm në treg mund të ndihmojë në shpëtimin e jetës së pacientëve të sëmurë rëndë nga koronavirusi. Daksametasoni me trajtim steroide me dozë të ulët është një përparim i madh në luftën kundër virusit vdekjeprurës, thonë ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar. Droga është pjesë e provës më të madhe në botë që teston trajtimet ekzistuese për të parë nëse ato gjithashtu punojnë për koronavirus. Ai zvogëlon rrezikun e vdekjes me një të tretën për pacientët në ventilatorë.

650 milonë eurobond shpjegon pse nuk u dhanë lekë për qytetarët gjatë epidemisë

Qeveria kërkon borxh 650 milonë EURO në tregjet ndërkombëtare. Prej të cilave 300 milonë euro do të shërbejnë për të shlyer borxhin e vjetër dhe 350 milionë euro shërben si borxh i ri. Ky borxh pritet të shërbejë për të mbuluar deficitin buxhetor të krijuar për shkak të mbylljes së ekonomisë gjatë muajve mars-maj 2020. Kjo është shifra më e lartë që kërkon qeveria në tregjet ndërkombëtare. Në 12 muajt e fundit qeveria nuk ka mundur kurrë të arrijë objektivat e saj në mbledhjen e të ardhurave për shkak të rënies së

- Advertisement -

DHE NË SHPËTOJMË TEATRIN KEMI HUMBUR QYTETIN

Nga Besart Kadia Këto ditë, e për 20 vite të cuditshëme, është rikthyer debati nëse teatri kombëtar duhet prishur për ti hapur rrugë një teatri të ri apo duhet të ruhet. Palët ndahen në qëllime e arsyetim për cfarë mendojnë se duhet të ndodhë me të. Praktikisht qeveria, dhe në vecanti kryeministri Rama, ka një vizion krejt të tij për qytetin. Një vizion që e shndërron qëndrën e Tiranës në një realitet të ri infrastrukturorer e shërbimesh. I parë ftohtë teatri është vetëm një ishull i mbetur në një mozaik të ri ndërtesash

Strategjia e daljes nga karantina si strategji “ruajtje fytyre”

Nga Besart Kadia Intuita popullore thotë se vazhdimi i masave të marra nga qeveria duken të paqëna dy muaj pas mbylljes totale të ekonomisë. Operatorë turistikë, shoqata biznesi, operatorë shërbimesh bar restorantesh e parti politike, si LSI, kanë filluar të materializojnë sinjalet e para që vijnë nga “poshtë-lart”, se mbyllja po e dëmton më shumë se po e ndihmon shoqërinë. Por përballë kësaj intuitë të pamateralizueshme në fakte kemi qëndrimin e njëanshëm të qeverisë që në emër të së mirës publike nuk tërhiqet nga

Arresti në shtëpi nga Covid-19 do vrasë ekonominë dhe më shumë njerëz

Nga Frank Hollenbeck, konsulent financiar që ka punuar për Departamentin e Shtetit si ekonomist i lartë. Strategjia aktuale e luftës kundër koronavirusit e shumicës së qeverive në botë është një rrugë drejt një katastrofe ekonomike. Në shumë vende, strategjia e mbylljes në shtëpi dhe mbyllja e dyqaneve është një rrugë e sigurt për dështime të biznesit në shkallë të gjerë. Kaskada e pasojave ekonomike dhe financiare që do të vijnë ka të ngjarë të çojë në një Depresion të Madh. Për shembull, Italia kishte raportin e

- Advertisement -

Newsletter